De VVD en de PvdA moeten de geplande lastenverzwaring van zelfstandig ondernemers snel uit het “in elkaar geflanste” regeerakkoord schrappen.
Dat zegt oud-politicus Hans Wiegel in een interview met De Telegraaf.
Het kabinet is mogelijk van plan de zelfstandigenaftrek en startersaftrek af te schaffen. Dat was een aanbeveling van de commissie-Van Dijkhuizen die onderzoek deed naar herziening van het belastingstelsel.
“Iemand heeft tijdens de onderhandelingen geopperd: ‘Die lui moeten we aanpakken. Wat vullen we in? O ja, hup 500 miljoen’. Dit plan zal bij kiezers van zowel VVD als PvdA hard aankomen. Sommige mensen wagen de gok om zzp’er te worden. Die worden gewoon in moeilijkheden gebracht”, stelt Wiegel.
Hij wijst erop dat het aantal zzp’ers de afgelopen jaren flink is toegenomen tot 800.000 “Over een paar jaar zijn het er zelfs meer dan 1 miljoen.”
Van zelfstandig naar bijstand?
De voormalig VVD-leider verwacht veel faillissementen onder zzp'ers als hun fiscale voordelen vanaf 2015 worden versoberd of afgeschaft. "Die gaan door de lastenverzwaring de bijstand in. Het aantal bijstandstrekkers zal ongetwijfeld toenemen." Volgens Wiegel vrezen experts dat de bespaarde 500 miljoen dan opgaat aan uitkeringen.
Eerder trokken belangenverenigingen ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen ook al aan de bel. Volgens hen zullen duizenden kleine ondernemers een beroep doen op de bijstand als de belastingvoordelen verdwijnen.
Belastingvoordelen schrappen
De commissie-Van Dijkhuizen adviseerde in oktober de zelfstandigenaftrek – nu nog 7.280 euro – geleidelijk af te schaffen over een periode van acht jaar. De Commissie noemde de aftrek een "ongerichte aftrekpost voor ondernemers, waarvan de hoogte in de huidige omstandigheden niet meer gerechtvaardigd wordt".
Ook de startersaftrek (nu maximaal 2.123 euro) kan beter verdwijnen, stelde de commissie. "Gezien de geringe hoogte van de aftrek kan deze eigenlijk niet effectief zijn", schreef de Commissie. Ook de meewerkaftrek moet eraan. "Alleen al het feit dat de aftrek afhangt van het aantal aan de onderneming van de partner bestede uren maakt de regeling moeilijk controleerbaar en fraudegevoelig."
Prinsjesdag
Minister Dijsselbloem erkende dinsdag dat zzp’ers "extra kwetsbaar" zijn in crisistijd. "Ze zijn volstrekt afhankelijk van de opdrachten die ze binnenhalen", zegt hij tegenover de NOS. Hij wil niet zeggen of hij door wil met de lastenverzwaring voor zelfstandigen. "Dat gaat u op Prinsjesdag horen."
Wiegel denkt dat er nog voldoende tijd is om iets anders te bedenken, omdat de maatregelen pas voor 2015 zijn ingeboekt. "Het is algemeen bekend dat je uit de crisis moet komen door te bezuinigen op de overheidsuitgaven en niet via lastenverzwaringen. Dit is gewoon een lastenverzwaring."
Bron: Z24/ANP
Lees ook
Zzp'er ziet koopkracht het meest dalen
Thijs Peters: Maak van zzp'er geen nep-werknemer
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl